Hovorme o jedle
V našej škole prebiehal od 13.10. do 17.10. 2025 projekt Hovorme o jedle, ktorý je realizovaný Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou a Centrom rozvoja znalostí o potravinách n.o. Jeho cieľom je nielen propagovať vedomosti a záujem o zdravú stravu, ale aj o slovenskú produkciu zdravých výrobkov. Tento rok sa naša škola zaregistrovala do dvoch súťaží – výtvarnej Chutné maľovanie a fotografickej Očami gurmána. Obohatením boli súťaže O najkrajšie jabĺčko z vlastnej záhrady, O najväčšie čudo zo záhrady a prieskum Koľko jedla vyhodíme? Práce , ktoré odovzdali naši žiaci, boli krásne a tu sú tie, ktoré sú vyhodnotené ako víťazné: Chutné maľovanie (výtvarná súťaž): 1. kategória ( 1. – 4. ročník ZŠ)
1. téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky: ----
2. téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov: žiačka 3.A
3. téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek: žiak 2.A
4. téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny: žiačka 2.A
5. téma: Cukry, tuky, soľ: žiak 4.A
Chutné maľovanie: 2. kategória ( 5. – 9. ročník ZŠ)
1. téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky: žiačka 7.A
2. téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov: žiačka 8.A
3. téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek: žiačka 9.A
4. téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny: žiačka 8.A
5. téma: Cukry, tuky, soľ: žiačka 8.A
Očami gurmána (fotografická súťaž): 1. kategória (5. - 6. ročník)
1. téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky: žiačka 6.A Láska k chlebu
2. téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov: žiak 5.A Ovocie našich stromov
3. téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek: žiak 5.A Syry od našej
kravičky
4. téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny: žiak 5.A Náš kurín je bohatý
5. téma: Cukry, tuky, soľ: žiačka 6.A Malinové pokušenie
Očami gurmána (fotografická súťaž): 2. kategória (7 .- 9. ročník)
1. téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky: ---
2. téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov: žiačka 8.A Ovocie z babičkinej záhrady
3. téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek: žiačka 8.A Slovenské kravičky
4. téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny: žiak 9.A Slepačí deň
5. téma: Cukry, tuky, soľ: žiačka 7.A Sladká jeseň
Do fotografickej súťaže sa zapojilo 40 žiakov 2. stupňa základnej školy. Všetkým skutočne ďakujeme za fotografie, ktoré sú z roka na rok lepšie a krajšie. Veľkú pochvalu si zaslúžia aj žiaci 5. ročníka, ktorí sa zúčastnili súťaže napriek tomu, že ešte neovládajú prácu s EduPageom.
Ešte raz ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili súťaže projektu Hovorme o jedle. Zároveň ďakujem pani učiteľke Markovičovej, pani učiteľke Černekovej a pani učiteľke Omámikovej, ktoré koordinovali vytváranie a hodnotenie žiackych prác. Víťazné práce vo svojich kategóriách putujú na celoslovenskú súťaž. Do súťaže o Najkrajšie jablko z vlastnej úrody sa zapojilo 22 žiakov. Jabĺčka, ktoré priniesli, boli väčšie aj menšie, krásne červené a voňavé. A ktoré je to naj? Rozhodovanie bolo ťažké, a preto som poprosila o pomoc žiakov 8.A triedy počas hodiny ENV. A takto rozhodli:
4. miesto žiak 9.A
5. miesto žiačka 2.A
6. miesto žiak 2.A
Krásne a zaujímavé veci sa našli aj do súťaže O najväčšie čudo zo záhradky. Deti priniesli srdiečkový oriešok, strašidelný zeler aj mrkvy v tvare mandragory. No a víťazi sú nasledovní:
4. miesto žiak 4.A (mrkvové čudo)
5. miesto žiačka 2.A (nohatá mrkva)
6. miesto žiačka 3.A (srdiečko orech)
Vyhodnotenie prieskumu „Koľko jedla vyhodíme v školskej jedálni?“ Každý deň sme s vedúcou školskej jedálne zistili, ako sa naplnili nádoby s nezjedeným jedlom. Podľa fotografií jednotlivých obedov môžete vidieť, že obedy boli pestré a bohaté, ale aj tak deťom veľmi nechutili a v koši toho skončilo naozaj dosť. Tu sú výsledky prieskumu:
Pondelok-Polievka zemiaková s kôprom, Koložvárska kapusta, zemiaky - vyhodených 18l
Utorok-Polievka gulášová, Buchty na pare plnené lekvárom - vyhodených 11l
Streda-Polievka mrkvová so zemiakmi, Hovädzí guláš znojemský, ryža – vyhodených 11l
Štvrtok-Polievka brokolicová so syrom, Bravčové stehno na smotane, knedľa - vyhodených 10l
Piatok-Polievka hŕstková, Zapekané cestoviny so šunku a zeleninou - vyhodených 17l




Aj tento rok sa naši žiaci zapojili do XII. ročníka súťaže Hovorme o jedle, ktorú organizuje nezisková organizácia Centrum rozvoja znalostí o potravinách. Od 14. do 18. októbra 2024 sa naši žiaci venovali prípravám prác do výtvarnej súťaže „Chutné maľovanie“ a fotografickej súťaže „Očami gurmána“. Spolu do súťaže prišlo 36 výtvarných diel a 98 fotografií.
Porota v zložení Mgr. A. Omámiková, PaedDr. J. Beláková a L. Škundová z 9.A vybrala najlepšie práce a z našej školy do celoslovenského kola poslala 4 výtvarné práce a 8 fotografií. Najkrajšie práce zdobili priestory základnej školy a ukázali obdivovateľom, aké rôzne pohľady máme na jedlo. Za prípravu súťaže ďakujeme Mgr. Anette Omámikovej, koordinátorke školského kola súťaže.







.jpg)

.jpg)
Naše aktivity v školskom roku 2022/2023
Týždeň od 10. do 14. októbra opäť patril aktivitám celoštátnej súťaže Hovorme o jedle. Po roku sa naša škola opäť prihlásila do všetkých kategórií. V celoškolskej súťažno-vzdelávacej časti sme sa zapojili v téme Jedz a hýb sa. V našich aktivitách sme sa venovali tvorbe plagátov o správnom stravovaní, tvorili sme nástennú tabuľu zdravý tanier, venovali sme sa príprave jedál, počítali energetický príjem, uskutočnili experiment a samozrejme všetky aktivity sme dopĺňali pohybom – tancom, športovými aktivitami. Veľmi nás teší, že sa k nám pridali i deti z materskej školy a žiaci v školskom klube detí. Víťazné práce vo výtvarnej, literárnej a fotografickej súťaže boli zaslané do celoštátneho kola. Ďakujeme všetkým pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom, Mgr. Omámikovej, Mgr. Moravíkovej, Mgr. Černekovej a PaedDr. Belákovej, ktoré viedli dané aktivity a samozrejme ďakujeme všetkým zapojeným pani učiteľkám a žiakom za výbornú atmosféru. Postupujúcim gratulujeme a nezabudnite: Zdravo jedzte a hýbte sa!
Pozrite si zhrnutie, čo všetko sme "vyrobili" - Jedz a hýb sa - naše aktivity.pdf (3637296)
Hovorme o jedle "Naši najlepší z najlepších"
Pamätáte sa na celoslovenskú súťaž Hovorme o jedle? Zúčastnili sme sa jej spoločne v októbri. Snaha, záujem i aktivity všetkých vyučujúcich a žiakov priniesla svoje ovocie.
V téme Cukry, tuky, soľ, oleje sme sa stali víťaznou školou a získali sme 1. miesto s krásnym finančným ohodnotením 330,00 €.
Vyhodnotenie celej súťaže nájdete na stránke: www.opotravinach.sk
Ešte raz všetkým ďakujeme – žiakom, pani učiteľkám a predovšetkým pani učiteľke Mgr. Omámikovej za organizáciu tejto súťaže. Tešíme sa na ďalšie také úspechy!
AKTIVITY
VÍŤAZI
VÍŤAZNÉ PRÁCE







Hovorme o jedle - Povedz mi, čo ješ....
V týždni od 11. – 15.10.2021 sa naša škola zapojila do IX. ročníka súťaže Hovorme o jedle.
Súťaž bola organizovaná neziskovou organizáciou s celoslovenskou pôsobnosťou s názvom Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o. a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou.
Prihlásili sme sa do súťažno-vzdelávacej aktivity HOVORME O JEDLE, výtvarnej súťaže CHUTNÉ MAĽOVANIE, literárnej súťaže NAJZDRAVŠIE OVOCIE A ZELENINA RASTIE ZA ROHOM a fotografickej súťaže OČAMI GURMÁNA.
Žiaci i pedagógovia žili aktivitami spojenými s ovocím, zeleninou, učili sme sa o potravinových pyramídach, ako výber potravín ovplyvňuje náš život, naše zdravie. Učili sme sa, maľovali sme, strihali, lepili, tvorili, fotili. Na záver pedagógovia ocenili aktívnu prácu žiakov, ich snahu, znalosti pri práci.
Najkrajšie práce z výtvarnej, literárnej a fotografickej súťaže zaslala pani učiteľka Mgr. Omámiková, ktorá bola koordinátorkou aktivít v škole, v spolupráci s pani učiteľkou Mgr. Černekovou do celoslovenského kola.
Všetkým je potrebné poďakovať za oduševnenú prácu a usilovnosť – žiakom i učiteľom. Chceme veriť, že to, čo sme sa naučili, nás všetkých bude sprevádzať aj ďalej. A veríme, že práve vďaka týmto aktivitám siahneme teraz oveľa častejšie po zdravších jedlách.
