Od 21.8.2020
Informácie pre rodičov a žiakov ZŠ s MŠ Udiča v čase pokračujúcej epidemiologickej situácie na obdobie školského roku 2020/2021
V súvislosti so zaistením bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov pri obnovení prevádzky školských zariadení a stravovacích zariadení v zmysle opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a v súlade s Manuálom opatrení pre školy a školské zariadenia zverejneným Ministerstvom školstva SR dňa 18.8.2020 platia v ZŠ s MŠ Udiča nasledovné základné hygienicko–epidemiologické zásady:
- vstup a pobyt v zariadení je umožnený len osobám s rúškom,
- žiaci 1. - 4. ročníkov používajú rúško vždy pri pobyte mimo svojej kmeňovej triedy vo vnútorných priestoroch školy,
- žiaci 5. - 9. ročníka používajú rúško počas celého pobytu vo vnútorných priestoroch školy po dobu prvých 2 týždňov,
- dezinfekcia rúk všetkých osôb voľne dostupnou dezinfekciou pri vstupe do budovy školy, po použití toalety, pri návrate z vonku, pri vstupe do jedálne, ...,
- ranný zdravotný filter,
- zákaz voľného pohybu sprevádzajúcich osôb vo vnútorných priestoroch školy, minimalizovaniu kontaktu medzi osobami,
- zákaz kontaktu žiakov rôznych skupín (tried), oddelení a migrácie medzi jednotlivými skupinami,
- pravidelná dezinfekcia všetkých dotykových plôch.
Zákonný zástupca žiaka v ZŠ:
- dodržiava pokyny riaditeľky ZŠ s MŠ Udiča, ktoré upravujú podmienky prevádzky ZŠ s MŠ na obdobie školského roku 2020/ 2021,
- zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode, príp. sprevádzaní žiaka do školy a pri odchode dieťaťa zo ZŠ (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk),
- pri prvom príchode žiaka do ZŠ odovzdá vyplnené Zdravotný dotazník a vyhlásenie zákonného zástupcu dieťaťa pred začiatkom nového školského roka 2020/21 (možnosť stiahnuť z internetovej stránky www.ucimenadialku.sk alebo tu vo formáte pdf),
- predkladá po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni písomné Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti o tom, že dieťa neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (možnosť stiahnuť z internetovej stránky www.ucimenadialku.sk alebo tu vo formáte doc a vo formáte pdf),
- okrem bežných vecí žiaka (prezuvky, telocvičný úbor, pomôcky na výtvarnú výchovu, ostatné učebné pomôcky) zabezpečí žiakovi druhé náhradné rúško, balík hygienických vreckoviek,
- v prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID_19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Bezodkladne nahlási karanténu, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom.
Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.
Zabezpečenie výchovno–vzdelávacieho procesu:
Základná škola:
- budovu školy otvára školník o 6:00 pre MŠ, žiaci ZŠ vchádzajú do budovy od 7:00, po vykonaní základných hygienických opatrení (dodržanie odstupu, zmeranie teploty a dezinfekcia rúk)
- dozorkonajúci zamestnanec v priestoroch šatní zabezpečí bezpečné rozstupy medzi žiakmi
- dozor v priestoroch šatní trvá od 7:00 do 7:20, kedy začína vyučovanie,
- žiak po prezutí sa a odložení vrchného odevu v šatni odchádza do svojej triedy, po príchode si umyje ruky mydlom,
- na chodbe je zabezpečený pedagogický dozor, prípadne zamestnancom školy:
- pred vyučovaním
- počas prestávok
- po 4. alebo 5. vyučovacej hodine pre dochádzajúcich žiakov
- po vyučovaní na autobusových zastávkach
- v škole sa vyučuje podľa rozvrhu hodín schváleného riaditeľkou školy. Meniť schválený rozvrh hodín je neprípustné.
Zariadenia školského stravovania:
- v priestoroch zariadení školského stravovania je zákaz pohybu cudzích osôb,
- vstup a pobyt v zariadení je umožnený len osobám s vhodne prekrytými hornými dýchacími cestami (rúško, šatka),
- nosiť ochranné rúško v uzavretých priestoroch,
- dezinfekcia rúk všetkých osôb voľne dostupnou dezinfekciou pri vstupe do budovy jedálne,
- dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden a pol metra medzi sebou;
- personál, vydávajúci stravu, je povinný používať jednorazové rukavice, rúško, štít,
- žiaci si stravu vyzdvihnú v školskej jedálni za dodržania nasledovných hygienických podmienok:
- žiaci sa stravujú v skupinách (triedach) tak, aby sa skupiny nepremiešavali,
- pri vstupe do školskej jedálne použiť dezinfekciu,
- počas prítomnosti v školskej jedálni si deti prekrývajú horné dýchacie cesty rúškom, ktoré si zložia počas konzumácie obeda,
- rešpektovať minimálny kontakt osôb,
- strava sa vydáva od 11:00 hod.,
- priestory jedálne sa priebežne dezinfikujú,
- dozorkonajúci učiteľ za dodržania hygienických opatrení podá stravníkovi tácku s príborom zabaleným do papierovej servítky a pracovník vydávajúci stravu mu na ňu položí jedlo,
- po odstravovaní sa žiak odnesie použitý riad na určené miesto a hneď opúšťa priestory školskej jedálne.