DIŠTANČNÁ a KOMBINOVANÁ FORMA VZDELÁVANIA 2021-11-7

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len MŠVVaŠ SR) zostavilo manuál na základe platných zákonov, uznesení vlády SR, vyhlášok ako aj opatrení a rozhodnutí Úradu verejného zdravotníctva SR. Je v ňom zosumarizovaný prehľad zákonných povinností a odborných odporúčaní s cieľom lepšieho zvládnutia pandémie ochorenia COVID-19. Zriaďovatelia škôl a školských zariadení môžu konzultovať svoje kroky s miestne príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva (pre naše potreby v Považskej Bystrici). Manuál sa vzťahuje na všetky materské, základné a stredné školy, všetky typy špeciálnych škôl, odborné učilištia a praktické školy, jazykové školy, základné umelecké školy a školské zariadenia (ŠKD, CVČ, ŠJ, VŠJ, ŠI, DC, RC, LVS, CPPPaP a CŠPP) bez ohľadu na zriaďovateľa a riaditelia škôl postupujú podľa neho.

 

VŠEOBECNÉ POKYNY k dištančnému vzdelávaniu 2021-11-7 AKTUALIZÁCIA 2022-01-16

Vzdelávanie žiakov počas dištančnej formy vzdelávania prostredníctvom online hodiny cez EDUPAGE bude žiakom vždy vopred oznámené. V žiackom konte Edupage budú mať oznam o konaní online hodiny, na ktorú sa kliknutím prihlásia. Ak by sa vyskytli problémy s prihlásením sa na danú online hodinu, je potrebné ihneď kontaktovať učiteľa, ktorý online hodinu vyučuje.

Účasť na online vzdelávaní je pre žiakov povinná, pretože vyučovanie pokračuje, zmenila sa iba forma z prezenčnej na dištančnú. V prípade, že sa žiak nemôže alebo nemohol hodiny zúčastniť, informuje vyučujúceho o tejto skutočnosti samotný žiak alebo jeho zákonný zástupca. Táto neúčasť sa zaráta do vymeškaných hodín žiaka ako ospravedlnená.

Ak hodina nebude odučená online, žiak sa vzdeláva v domácom prostredí samostatne, s využitím výučbových materiálov, ktoré mu poslala vyučujúca prostredníctvom Edupage, Bezkriedy, ALF, mailom alebo iným dohodnutým spôsobom oznámeným v správe cez Edupage.

Pozn.: Žiaci 2. stupňa majú v časovej dotácii 45 minút na vyučovaciu hodinu v rámci rozvrhu online vzdelávania zahrnutý čas na:

  • úvodný rozhovor,
  • samotnú online hodinu - vyučovanie,
  • samostatnú prácu na zadaniach, pracovných listoch,
  • konzultácie s vyučujúcou, so spolužiakmi k téme učiva.

Všetky ročníky majú v rozvrhu zaradené aj hodiny s názvom "KONZULTÁCIE" určené na vopred dohodnuté konzultácie s vyučujúcou niektorého predmetu, na spoločnú prácu na zadaniach v pracovných listoch, komunikáciu so spolužiakmi k preberanému učivu alebo triednickym záležitostiam.

Využitie časovej dotácie závisí od dohody vyučujúcej so žiakmi alebo od požiadaviek žiakov. Naďajej však platí možnosť konzultácie s vyučujúcimi prostredníctvom Edupage, mailov, SMS a iných dohodnutých komunikačných nástrojov v čase 7:00 - 15:00.

Na vyučovacie predmety zaradené v tzv. KVO (Komplementárnej Vzdelávacej Oblasti), t.j. predmety, ktoré nie sú odučené online, môžu vyučujúci zasielať žiakom cez Edupage rôzne zadania a úlohy. Tieto dopĺňajú vzdelávanie predmetov Hlavnej Vzdelávacej Oblasti a ich povinnosť vypracovania a zaslania spätnej väzby určí učiteľ žiakom v poznámke v Edupage.

Učiteľov 1. a 2. stupňa, ktorí vyučujú online, môžu zákonní zástupcovia žiakov kontaktovať v čase 7:00 - 15:00 prostredníctvom Edupage, mailových adries alebo prostredníctvom ďalších, vopred dohodnutých komunikačných nástrojov (telefonicky, SMS, ...).

Žiaci môžu na komunikáciu s vyučujúcimi využívať čas predovšetkým 7:00 - 13:30, ale samozrejme, v prípade potreby, kontaktujú vyučujúcu aj v inom čase.